Hanna Räty: Intohimosta ja itse tekemisestä

"I write poetry because my head contains 10,000 thoughts. I write poetry because no reason no because." - Allen Ginsberg

Nälkä
Nro 2/2017
24.8.2017

Teksti:
Hanna Räty

Kuvat:
Kaisa Sojakka

Lukuaika:
2 min

Olen aina ollut kiinnostunut niin sanotusti maan alla tapahtuvasta toiminnasta – alakulttuureista, omaehtoisesta tilojen haltuunotosta ja kansalaisaktivismista. Käytännössä se on tarkoittanut sitä, että olen rakentanut kotini punk-kulttuuriin.

Teini-ikäisenä kuuntelin vaikuttuneena Avaimen Punaista tiiltä, mutta sitä lukuun ottamatta räppi ei ollut elämässäni mitenkään isossa roolissa. Uskoakseni kyseisen albumin viehätys perustui vahvasti samanlaiseen kuvastoon ja estetiikkaan, jotka punkissa tuntuivat kotoisilta. Vuosia, vuosia myöhemmin päädyin kuitenkin toimittajaksi lähinnä räppiin keskittyvään mediaan.

Mitä syvemmälle olen rap-kulttuuriin uponnut, sitä omemmalta tuntuvia ihmisiä ja ajatuksia olen löytänyt. Itse tekemisen ideologia on underground-räpissä aivan sama kuin punkissa, muoto vain erilainen. Lukuisia räppäreitä haastatellessani olen oppinut, että monella heistä on juuret ja intressit myös punkmusiikin puolella.

Iänikuisena runotyttönä olen ollut harmissani siitä, ettei runouden puolelta enää juuri nouse Saarikosken ja Mellerin kaltaisia rocktähtiä. Ehkä olenkin vain etsinyt väärästä paikasta. Moni tähän sarjaan valikoituneista artisteista on nimittäin mielestäni ennen kaikkea kiinnostava lyyrikko, ja useamman kanssa olen päätynyt puhumaan nimenomaan sanataiteesta ja sanomisen pakosta. Sen tunnistan vahvana myös itsessäni. Siksi olen lainannut artistien muotokuvista koottavan näyttelyn nimeksi pätkän niin ikään alakulttuurissa viihtyneen Allen Ginsbergin Improvisation in Beijing -runosta.

Alakulttuurit saavat voimansa siitä, että asioita tehdään ensisijaisesti intohimosta, miettimättä niiden taloudellista hyötyä. On kyse itse ja yhdessä tekemisestä yhteisen päämäärän eteen. Tämä ajatus yhdistää niin sarjan artisteja, taiteilijoita, minua itseäni kuin myös Nälkää.

Toivottavasti nautitte tämän poikkitaiteellisen ja -journalistisen sarjan seuraamisesta, ainakin sitä on ollut ilo tehdä. Nähdään kuunvaihteessa Asbestoksella ja Ääniwallissa!

Nälkä 2 -bileiden Facebook-event
Taidenäyttelyn Facebook-event
Tykkää Nälästä Facebookissa
Seuraa Nälkää Instagramissa