Kube: “Myönnän saaneeni uusia kuulijoita biiffaamisen takia”

Nälkä
Nro 2/2017
24.8.2017

Teksti:
Hanna Räty

Muotokuva:
Nikolo Kerimov

Kuvat:
Kaisa Sojakka

Lukuaika:
9 min

Olen toimittajanurani aikana haastatellut lukemattomia suomiräppäreitä, joista monen kanssa on tullut keskusteltua tämän hetken kiinnostavimmista tekijöistä ja soundista. Yksi vastaus kysymykseen sellaisesta on selkeästi ja toistuvasti noussut yli muiden: Kube.

Kube eli Jussi Hauta-aho on suomiräpille vähän sama kuin Harry Salmenniemi runoilijoille – räppäreiden räppäri, jonka flow ja soundimaailma keräävät kiitosta läpi genren. Nuoremmille räppipäille hän on jonkinlainen trapin kummisetä ja vanhemmille takuuvarma nimi biisifeatiksi. Kube onkin niitä harvoja, ellei ainoa, joka voi uskottavasti tehdä biisin niin Eevil Stöön kuin Reino Nordininkin kanssa.

– Jostain syystä muut muusikot on aina diganneet mun musaa. Meni itse asiassa ihan sikakauan, että mulle tuli muutakin yleisöä kuin räppäreitä. Luulen sen johtuvan siitä, että olen aina etsinyt uusia juttuja ja näkökulmia ja yhdistellyt niitä aika ennakkoluulottomasti. Mulle on tärkeää rikkoa laatikot sen sijaan, että jäisin yhteen boksiin tekemään varmaa juttua.

Hauta-aho tekee nykyään itse suurimman osan biiteistään, ja erityisesti siihen hän sanoo viime aikoina panostaneensakin.

– Tajusin, että lähes kaikki kuunnelluimmat biisini on jo aika pitkään olleet pääasiassa omatuottamiani. Aikaisemmin striimauslukemat ja kullat eivät ole juurikaan kiinnostaneet, mutta nyt kun ne biisit on alusta loppuun itse tehtyjä, niin tuntuuhan se hyvältä. Tulee fiilis, että kannattaa tehdä lisää.

– Moni kysyy multa ohjeita ja jeesiä räpin aloittamiseen, mutta en mä osaa purkaa tekniikkaani osiin. Junnuna friistailaaminen on ollut ehdottomasti tärkeintä oman flowni kehittymiselle. Ollaan vaan hölmöilty, hassuteltu, pidetty hauskaa frendien kanssa. Tietenkin sekin on vaikuttanut, että olen kuunnellut paljon musiikkia ja inspiroitunut niin sanotusta flow-räpistä joskus aikoinaan.

Vaikka Hauta-aho myöntää toivovansa, ettei kukaan kuulisi hänen ensimmäisiä nauhoituksiaan, hän kannustaa aloittelevia räppäreitä julkaisemaan materiaaliaan mahdollisimman pian ja matalalla kynnyksellä.

– Sillä tavalla kehittyy, kun kuulee ja näkee kädenjälkensä. Ei ole järkeä yrittää hioa yhtä timattia heti valmiiksi. Vaikka kävisikin niin onnekkaasti, että droppaa jo sillä ekalla jutulla megaisoksi, sieltä on tosi vaikeeta tulla seuraavaan julkaisuun. Seuraavan biisin on kuitenkin aina oltava edellistä isompi tai vähintään yhtä iso.

”Jos isompi määrä ihmisiä haluaa kuunnella sitä musaa mitä mä tykkään tehdä, se on vaan parempi mulle.”

Hauta-aho esiintyy Cheekin Me ollaan ne part 2:lla ferrarinpunaisissa itse Cheekin, Elastisen, JVG:n, Nikke Ankaran sekä Pete Parkkosen kanssa. Tämän luulisi olevan kuolinisku underground-artistille, mutta Kuben asemaa räppikentällä se ei ole horjuttanut.

– Koitan aina miettiä, miltä mitkäkin collabot kuulostaisi. Jos on itselleen uskollinen ja sitä kautta uskottava, se toimii helpommin joka jutussa. Kun lähdin mukaan Cheekin biisiin, mietin aluksi että ei vitsi, biitti ei ole yhtään semmoinen, mihin mä lähtisin tekemään biisiä. Tavallaan ymmärsin sen kyllä heti, mutta meni hetki ennen kun tajusin, että pitää vaan vetää omalla tyylillä ja lähestymiskulmalla.

Hauta-ahosta kirjoiteltiin viime vuonna useaan otteeseen, että hän on siirtymässä undergroundista mainstreamiin. Itse muusikko sanoo, ettei juuri mieti asiaa:

– Fiilikseni siitä on ihan samat kuin silloinkin: ei noi termit ole merkanneet mulle ikinä oikein mitään, oon vaan digannut kaikenlaisesta musasta. Jos isompi määrä ihmisiä haluaa kuunnella sitä musaa, mitä mä tykkään tehdä, se on vaan parempi mulle.

Olisiko Hauta-aho sitten valmis stadiontason kuuluisuudeksi?

– Ei se oo mulle mikään päämäärä, mutta jos nimenomaan musa veisi mut siihen pisteeseen, ei sekään mua haittaisi. Jos yrittää kasvaa koko ajan isommaksi, tulee vaan kysymys, mitä seuraavaksi voisi tapahtua. Esimerkiksi elämäkerta ja elokuva ei välttämättä ole niitä juttuja, mitkä mua kiinnostaa.

Kuben muotokuvan teki muotoilija, kuvataiteilija Nikolo Kerimov.

Kuben muotokuvan teki muotoilija, kuvataiteilija Nikolo Kerimov.

Hauta-aho kutsuu itseään mieluummin muusikoksi kuin artistiksi. Musiikki on kuitenkin iso osa omaa identiteettiä paitsi tekemisen, myös jatkuvan musiikin kuuntelun kautta. Tällä hetkellä kuuntelussa ovat Ugly Godin uusi levy sekä MadeinTYO, ja Hauta-aho kertoo seuraavansa muutenkin ahkerasti jenkkiräppiä.

– Perinteisempi suomiräppi ei ole koskaan ollut mulle kauheen tärkeetä, vaikka tietysti monia artisteja olenkin kuunnellut. Nyt oon tosi fiiliksissä, kun junnut on kräkänneet uuden aallon soundin. Jengi hassuttelee ja testailee juttuja.

– Mua ei puuduta trap ollenkaan! Sitäkin soundia viedään koko ajan eteenpäin, vaikka välillä voi tuntua, että kaikki tekee samaa. Ja sitä pitääkin viedä, ja tuoda siihen lisää elementtejä.

”Kun tulee ikää ja lapsia, haluaa ennemminkin päästä turhasta draamasta eroon.”

Vantaan Hakunila toistuu Hauta-ahon kappaleissa ja puheissa useaan otteeseen. Kesän aikana räppäri on itse asiassa paluumuuttanut lähelle juuriaan.

– Ei se nyt ihan lähiöö enää ole, mihin muutettiin… Ei puhuta kuitenkaan mistään ylimmästä keskiluokastakaan. Mulla on ekaa kertaa elämässäni oma piha, ja olen siitä aika innoissani! Oon aika huono remppaamaan, mutta eiköhän vaimo pistä mut silti hommiin.

Lähiöjätkäimagon ylläpitäminen ei ylipäätään ole Hauta-aholle tärkeää, vaikka aihepiiri hänen kappaleissaan toistuukin.

– Viihdyn kyllä kotikulmilla, siellä on mun ystävät. Lähiöily – tai mitä termiä siitä nyt haluaakaan käyttää – se on ehkä sellasta nuorten kukkoilua. Kun tulee ikää ja lapsia, haluaa ennemminkin päästä turhasta draamasta eroon.

”Ehkä mussa on kuitenkin sisällä vielä sen verran sitä lähiötä, ettei pysty ihan kaikkea päästämään sormien läpi.”

Vaikka Hauta-aho sanoo välttelevänsä draamaa, lähti hän vasta vuosi sitten vastaamaan Mikael Gabrielin julkiseen riidanhaastoon melko näyttävästi. Siltä varalta, että joku ei vielä tiedä mistä on kysymys: Mikael Gabriel, Diison ja Brndo julkaisivat viime vuonna Koko kuva -nimisen singlen, jonka kannessa olevan suuren keskisormen takana näkyy savuverhoon häipyvä Kube.

Hauta-aho vastasi haastoon tekemällä Miksu-nimisen dissausbiisin, josta lähtenyt osamaksu-Rolex-laini jäi elämään omaa elämäänsä.

– Onhan se vähän lapsellista lähteä tollaseen mukaan vielä tämän ikäisenä. Ehkä mussa on kuitenkin sisällä vielä sen verran sitä lähiötä, ettei pysty ihan kaikkea päästämään sormien läpi. Kyllä biiffaamisessa kuitenkin suurin osa on vaan räppiä, ja se kuuluu kuvioon. Ei se ole sillä tavalla henkilökohtaista, että oltaisiin toistemme kurkuissa kiinni, jos nähdään jossain. Toinen osapuoli on viihdyttäjäjäbä, ja se näkee tollasessa haastamisessa viihdearvoa. Kyllä mä sen ymmärrän.

Mikael Gabriel vastasi nimikkobiisiinsä vielä Jussi Hauta-aho -nimeä kantavalla kappaleella, jossa toteaa muun muassa Kuben pääsevän ehkä huipulle nyt tehtyään MG:stä biisin.

– En missään tapauksessa halua, että biiffit menee sellaisiin megahenkilökohtaisuuksiin, että kerrotaan esimerkiksi sisäpiiriläppiä julkisesti. Jos taas pysytään terveessä sporttihengessä ja pidetään fokus musassa, niin sellanen on mulle ihan ait. Kyllä mä myönnän sen, että oon saanut tosi paljon uusia kuuntelijoita sen mun Miksu-biisin jälkeen. Varsinkin junnut fiilistelee semmosta showta, vaikka se oudolta tuntuukin.

Kubea ei varsinaisesti ajattele minään suurena poliittisena kannanottajana, eikä Hauta-aho halua sellainen ollakaan.

– Mun mielestä semmonen jonkun aiheen tönkösti suoraan tuputtaminen on vaan ärsyttävää, kuten liika tilityskin. Tietenkin epäkohtiakin pitää välillä tuoda esiin, mutta musta ne on hyvä ottaa puheeksi suht varovasti. En jaksa sellasta somemyrskyä, minkä jengi nostaa kaikesta. Tiedät varmaan, kun jengi oikein odottaa Facebookissa, että joku tekee jonkun virheen, ja sitten ne käy kimppuun. Mä kyllä väistelen näitä tilanteita mielelläni, enkä siksi jaksa olla koko ajan heittämässä joka asiasta mielipidettäni.

Hauta-aho ei tällä hetkellä edes juurikaan seuraa politiikkaa tai yhteiskunnallista keskustelua, koska kokee, että elämässä on meneillään kiinnostavampiakin asioita.

– Joo, pitäisi olla kiinnostunut maailman parantamisesta. Oon aina kelannut sen niin, että jos itse elää positiivisesti ja jeesaa lähimmäisiä minkä pystyy, se tekee maailmasta paremman paikan. Jengin auttaminen oikealle polulle on paljon enemmän kuin että yrittää päästä eduskuntaan, missä kukaan ei saa mitään aikaiseksi. Mun silmille ja korville se on pelkkää asioiden pyörittelyä.

Silti hän sanoo olevansa todella kyllästynyt esimerkiksi rasismiin ja sen ympärillä käytävään keskusteluun.

– Välillä mietin, mitä ihmettä tässä maailmassa oikein tapahtuu, että ihmiset on vieläkin noin pihalla. Kaikki rasismiin liittyvä pitäisi deletoida ihmisten päästä. Se on niin raskas aihe, etten jaksa jauhaa siitä enää yhtään.

– Ikävä kyllä rasismia näkyy myös räpin ympärillä. Ei musta niinkään räppäreiden keskuudessa, mutta kuulijoiden keskuudessa toisinaan. Eniten se tulee esille jossain YouTube-kommenteissa, missä on välillä niin hirveitä juttuja, että tekisi mieli oksentaa. Mä en käsitä, miten jonkun päässä voi olla niin paljon vihaa, millä ei oo mitään oikeaa pohjaa.

”Mä en käsitä, miten jonkun päässä voi olla niin paljon vihaa, millä ei oo mitään oikeaa pohjaa.”

Hauta-aho tekee parhaillaan uutta levyä, jonka pitäisi ilmestyä vielä tämän vuoden aikana. Levy tulee edeltäjiensä tapaan ulos Monsp Recordsin kautta, mutta sen jälkeen on mahdollista, että Kube lähtee haistelemaan uusia tuulia.

– Ei se kuitenkaan vielä varmaa ole, Monspilla on hyvä tehdä. Isolle lafkalle siirtymisessä on aina riskinsä. Viime aikoinakin on käynyt sellaista, että joillain on ollut hyvä juttu menossa, kunnes isommalla yhtiöllä joku muu on ruvennut tuottamaan niitä, ja lopputulos on ollut muovista ja pakotettua.

Omaa, vielä tämän vuoden aikana ilmestyvää kokonaisuuttaan Hauta-aho kuvailee ei-niin-diipiksi hauskanpidoksi ja fiilistelyksi.

– Ehkä se on niin, että kun on tosi onnellinen ja ait, on vaikea kirjoittaa mistään tuskaisista aiheista. Sit pitää vaan hassutella!