Tissit bändipaidassa
Suomalainen punk-skene on muun musiikkikentän tavoin heteronormatiivinen ja valkoinen, vaikka punk sinänsä onkin kansainvälinen alakulttuuri. Enemmistösukupuolten välinen jakauma sentään tasaantuu koko ajan, eikä skenepoliiseillekaan ole enää pääsääntöisesti ongelma tykätä myös mimmibändeistä. Silti punk on yhteiskuntavastaisuudestaan huolimatta myös edustamansa yhteiskunnan heijastuma, ja moni skenessä toimiva nainen tai naiseksi oletettu allekirjoittaa väitteen sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä tai vähintään naisoletukseen nivoutuvista ennakkoasenteista.
“Vähättelyä, kiusaamista, syrjintää, valheellista juoruamista”, kuvailee eräs 90-luvulta asti punkbändeissä soittanut nainen kokemuksiaan. “En halua enää pyöriä keikoilla, koska en jaksa kuulla juttuja, mitä musta puhutaan. Olen syrjäytynyt skenestä jatkuvan kiusaamisen takia. Nuorena jaksoin taistella vastaan, nykyään olen sivussa mieluummin.”
Vastaavaa kertoo myös toinen 70-luvun loppupuolella syntynyt ja 90-luvulta asti aktiivisesti skenessä vaikuttanut nainen:
“90-luvun lopun Itä-Suomessa kukoisti tietyissä punkpiireissä aivan törkeä syrjintä. Porukka rajasi oman ’eliittinsä’ ulkopuolelta tulevat henkilöt ulos, mikä oli uudelle skeneen tulijalle outo ilmiö, kun oli kuvitellut punkin olevan nimenomaan salliva yhteisö, joka kunnioittaa yksilön oikeuksia ja vastustaa yhteisöllisiä rajoittavia normeja.”